Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Gunnar Selberg (C) och Åsa Larsson Blind (Samelistan) om att döpa nya gymnasieskolan i Kiruna efter stadens grundare Hjalmar Lundbohm. Foto: Arkiv, SVT/Hans Sternlund, SVT

Kiruna kommun tvekar döpa ny skola efter stadens grundare – kopplas till rasbiologi

Uppdaterad
Publicerad

Avgående kommunledningen föreslår att även den nya gymnasieskolan i Kiruna ska heta Hjalmar Lundbohmsskolan. Men forskning knyter grundaren av Kiruna nära rasbiologin och nu tvekar den tillträdande majoriteten.

Kiruna kommun har bett högstadieelever och gymnasister om förslag på namn för den nya gymnasieskolan. Kommunstyrelsens förslag blev dock att låta namnet på dagens skola gå vidare.

Men när frågan kom upp i kommunfullmäktige med den nya majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen valde man att bordlägga frågan.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vi behöver diskutera det här mer ingående med våra samarbetspartier, säger Mats Taaveniku (S) blivande kommunalråd.

Skapade staden Kiruna

Hjalmar Lundbohm är enligt vad som står på hans gravsten bakom Kiruna kyrka ”mannen, medborgare och människovännen” som ”till fosterlandets båtnad blottlade bärgets skatter och skapade staden”.

Men senare forskning, framför allt av historikern Curt Persson har komplicerat bilden och det handlar framför allt om hans inställning till minoriteterna i området.

Förespråkade segregation

Hjalmar Lundbohm framhöll i vissa avseenden den samiska kulturen, men förespråkade samtidigt segregation av både samer och tornedalingar. Han var också med och finansierade Rasbilogiska institutet.

– Det är mycket med historien som inte är helt okomplicerat, säger Åsa Larsson Blind, kommunpolitiker i samelistan som ingår i den nya majoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet