Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet här du historikern Curt Persson ge sin syn på att Hjalmar Lundbohm fått namnge så mycket i Kiruna. Både byggnader och gator. Foto: SVT/Arkiv/Hans Sternlund/SVT

Hjalmar Lundbohmexperten: ”Han behöver inga nya monument”

Uppdaterad
Publicerad

Historikern och författaren Curt Persson avrådde redan 2018 från att namnge gator eller byggnader i det nya Kiruna efter Hjalmar Lundbohm.

Den stora kommunala gymnasieskolan som är namngiven efter Kirunas grundare kommer att stängas efter det här läsåret och så småningom rivas. Den stora trafikleden som löper genom hela Kiruna kommer också försvinna i och med stadsflytten,

Frågan är hur Hjalmar Lundbohm ska manifesteras i det nya Kiruna – med ett modernt förhållningssätt och med all ny kunskap kring honom.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Curt Persson som har skrivit flera vetenskapliga avhandlingar och en omfattande biografi om Hjalmar Lundbohm har en tydlig uppfattning om saken, något som han gav gav uttryck för i en intervju med SVT Norrbotten redan 2018.

– Döp efter en större bredd än efter bara en karl som levde i Kiruna i 20 år.

Här återger vi en del av intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet