Foto: SVT/Anne Marit Päiviö/Sameradion och SVT Sápmi

Delar av svarta lådan hittad

Uppdaterad
Publicerad
På lördagen besökte Haverikommissionen platsen där postflygplanet kraschade i Akkajaure i Jokkmokksfjällen. Delar av svarta lådan hittades men svaren på vad som hänt kommer att dröja.

Redan vid 14-tiden började det skymma så det blev ett intensivt arbete under de få ljusa timmar som haverikommissionen hade möjlighet att besöka nedslagsplatsen med hjälp av helikopter.

– Arbetet har gått bra och det har varit bra väder trots kylan. Marken är frusen så vi har kunnat gå omkring runt haveriplatsen, säger Nicolas Seger, utredningsledare vid Haverikommissionen.

Hittat svarta lådan

Att hitta den så kallade ”svarta lådan”, som i själva verket är två lådor, har varit prioritet. Och letandet gav resultat.

– Vi har hittat vissa delar men inte kompletta enheter. Det kommer att ta dagar att hitta dem, säger Nicolas Seger.

När kommer ni kunna ha en uppfattning om vad som hänt?

– Faktainsamlingen tar flera veckor. Det kommer att ta tid innan vi kan svara på hur händelseförloppet gått till. Det kan dröja veckor eller månader. Målsättningen är att vara klar med utredningen inom tolv månader, säger Nicolas Seger.

Haverikommissionen kommer fortsätta leta ledtrådar på platsen de kommande dagarna.

Letade kvarlevor

Polis, räddningstjänst och arméns bergspluton började sanera haveriplatsen under dagen och flög bort 200 liter flygbränsle från gropen. De letade också efter kvarlevor från de två personer som tros ha funnits ombord på planet. Sökandet efter kvarlevor gav inget resultat, men sökandet kommer återupptas i morgon då man kommer flytta på de delar som finns kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet