Deltider ska bli heltider

Publicerad

Var fjärde anställd inom Bodens kommun jobbar deltid och det tar nio år och kostar minst tio miljoner kronor att erbjuda alla heltid, enligt en konsultutredning.

Det är 522 anställda som jobbar deltid och de flesta finns inom socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen.

Men kommunledningen vill erbjuda alla heltid och konsultutredningen innehåller bland annat en införandeplan för det.

”Mer än tio miljoner kronor”

Kostnaden blir cirka tio miljoner kronor om förändringen genomförs under en nioårsperiod. Beslutet ska fattas på fullmäktige i juni.

– Vi är positiva och vårt beslut är att enigt säga ja till utredningen, men våra ekonomer tror att kostnaden kommer att bli högre än tio miljoner kronor och för att det här inte ska sluta i ett fiasko måste vi ha många kontrollstationer för att se hur projektet fortskrider, säger socialnämndens ordförande, Beatrice Öman (S).

Det handlar om att följa utvecklingen och till och med bromsa tidsplanen om det blir för höga kostnader under kort tid.

– Om kommunfullmäktige fattar ett principbeslut att införa rätten till heltid så måste man också ta ett beslut så att vi har de ekonomiska medlen till det också. Våra revisorer kräver att vi uppmärksammar om vi har kostnadsdrivande beslut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.