Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagens demonstration var det många som visade sitt missnöje mot Rysslands invasion i Ukraina och ryska statens närvaro i Luleå. Foto: Linus Nilsson/SVT

Demonstration mot ryska diplomaters besök i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen besökte ryska diplomater den rysk-svenska föreningen Sputnik i Luleå. Ett flertal av medlemmarna från föreningen och även andra Lulebor visade sitt missnöje med den ryska statliga närvaron i Norrbotten.

SVT Norrbotten har tidigare rapporterat om att den rysk-svenska föreningen Sputnik kan förlora sitt bidrag från Luleå kommun. Detta efter att föreningens ordförande uttalat sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin och sagt att det inte pågår någon invasion av Ukraina.

Ett uttalande som gjort att många av föreningens medlemmar ställt sig kritiska till och nu även manifesterat emot.

Ryska diplomater har besökt föreningen tidigare

Det är inte första gången som ryska diplomater avlagt besök på Sputnik. Under besöken erbjuder diplomaterna bland annat hjälp med visum och passförnyelser. Det som däremot var nytt denna gång var den ryska invasionen i Ukraina.

– Vi vill uttrycka våra åsikter vi ryssar mot kriget när väl ambassaden kommer till Sputnik, säger arrangören Anna Aynova.

Tanken var att manifestationens deltagare skulle demonstrera mot kriget inför ambassadpersonalen, men någon ambassad personal fick aldrig deltagarna se.

– De hade packat sina väskor och dragit när vi väl kom, säger Anna Aynova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.