Hundratals vände rygg åt SD

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte Sverigedemokraternas Björn Söder Kiruna. Ett par hundra personer visade sitt missnöje med SDs politik genom att vändaryggen till mot partisekreteraren.

Enligt polisen hade mellan 200 till 300 personer samlats på Kupoltorget i centrala Kiruna i dag. En hel del hade såklart kommit för att lyssna på Sverigedemokraterna, men de allra flesta var där för att visa sitt missnöje genom att vända ryggen till mot Björn Söder och SD:s jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler.

– Lika mycket som det är deras demokratiska rätt att prata på ett torg så är det lika mycket vår rättighet att stå med ryggarna mot, säger My Tiensuu från Kiruna.

15 minuter in i Sverigedemokraternas valtal skedde ytterligare en manifestation. Organisationen RFSL, som i onsdags bildade en lokalavdelning i Kiruna, passade på att inviga och uppmärksamma Sveriges nordligaste och färskaste RFSL-avdelning

– Vi kände att vi måste göra något så att vi syns. Så vi valde att manifestera men det har ingenting med SD:s besök att göra. Det var vår grej, vi gjorde det här och vi är nöjda, säger Linus Gunnarsson, styrelseledamot för RFSL Kiruna.

– Vad tänker du när så många väljer att vända ryggen till SD?

– Så länge man inte överöstar våra möten så är det en demokratisk rättighet att visa sina åsikter så det har jag inga synpunkter på, säger Björn Söder (SD), partisekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer