Raketen som landade i Norge av misstag är nu tillbaka på rymdbasen Esrange i Kiruna. Enligt SSC ska lasten vara i gott skick. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förlupna raketen tillbaka i Kiruna – slog ned i Norge av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska raketen som i måndags slog ned av misstag i Norge är nu tillbaka på rymdbasen Esrange i Kiruna. Det bekräftar Swedish Space Corporation för TT.

Enligt det statliga rymdbolaget har raketens nyttolast återfunnits ”i gott skick” och har transporterats tillbaka till den svenska rymdbasen Esrange med helikopter.

Samtidigt undersöker Swedish Space Corporation varför raketen slog ned utanför Esranges landningsområde, som är på cirka 5 200 kvadratkilometer och ungefär dubbelt så stort som landet Luxemburg.

– Vi undersöker alla möjliga orsaker till händelsen, säger Philip Ohlsson, kommunikationschef på Swedish Space Corporation.

Irritation i Norge

Raketen landade 15 kilometer in på den norska sidan, i ett obebott område i Målselv kommun, cirka 40 kilometer nordväst om den planerade nedslagsplatsen i Sverige.

Misstaget orsakade dessutom irriterade reaktioner från norska myndigheter.

Enligt Swedish Space Corporation har bolaget informerat norska myndigheter om händelsen. Det bekräftar Jonny Karlsen, talesperson vid Försvarets operativa högkvarter, för NTB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.