Renar som tillhör Girjas sameby har tjuvskjutits. – Man blir bara förbannat och bedrövad, säger Matti Berg, ordförande i samebyn. Foto: Johan Palomäki, Sameradion & SVT Sápmi.

Renar tjuvskjutna – igen: ”Den här gången får det fan vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen upptäcktes tre tjuvskjutna renar som tillhör renägare i Girjas sameby. Ordförande Matti Berg kräver nu att polisen tillsätter alla resurser som finns.

Det var i söndags som slaktrester av tre renar upptäcktes i trakten kring byn Äijävaara i Gällivare kommun, vilket Norr Media var först med att rapportera. På två av renarna hade någon tagit stekarna och bogarna och dumpat resten i ett vattendrag. En tredje renkropp hittades i skogen.

SVT Nyheter Norrbotten har under tisdag förmiddag intervjuat Matti Berg, ordförande i Girjas sameby – i videon ovan berättar han om tjuvjakten på ren, och varför han kallar det som nu hänt för hatbrott.

Sameradion och SVT Sápmi

Tredje gången

Det är tredje gången som det inträffar liknande företeelser i ungefär samma område. Första händelsen var 2015 och den andra i februari i år.

Polisen rubricerar händelsen som stöld och skadegörelse. Områdeschefen för Norra Lappland, Emma Lindberg, säger till Sameradion och SVT Sápmi att den här typen av händelser är svåra att utreda.

Matti Blind Berg är inte nöjd med det:

– Jag förutsätter att den här gången får räcka. Nu får det fan vara nog. Nu tillsätter man alla resurser man har, säger han.

Polisen: ”Svårt brott att utreda”

Emma Lindberg, gruppchef för polisens utredare i Norra Lappland, säger att polisen utreder brottet och att man prioriterar detta, trots att det rubriceras som stöld alternativt skadegörelse.

– Det är svåra brott att utreda. Det handlar om att knyta en person till brottet, som skett i en otillgänglig terräng utan vittnen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet