Renar i Girjas sameby hittades ihjälskjutna. T.H. Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande,och Peter Danowsky, Girjas advokat, under en pressträff i Högsta domstolen. Foto: Privat/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hot och trakasserier mot samer efter Girjasdomen

Uppdaterad
Publicerad

Girjasdomen, som gav Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske i sitt område, har rört upp starka känslor. I ett reportage i DN vittnar nu flera samer i området kring Kiruna om att de blivit utsatta för hot och trakasserier efter domen.

Flera samer i området kring Kiruna vittnar i ett reportage i Dagens Nyheter om hårda reaktioner efter Girjasdomen. Domen i Högsta domstolen gav Girjas sameby rätt att upplåta jakt och fiske i området, en rätt som länsstyrelsen haft sedan 1993.

Domen har ställt frågan om vem som har rätt till fjällmarkerna, som är populära fritidsområden för boende i Kirunaområdet, på sin spets. Dessutom är stora delar av renarnas betesmarker intressanta för gruvdrift och energi, vilket ytterligare komplicerar frågan.

Renar dödas och lämnas i diket

Under hela det långa målet – som pågick i över 10 år – utsattes samer i Kirunaområdet för hot, och i flera fall angreps dessutom renar. Nu berättar flera samer som DN intervjuat att det blivit värre sedan domen kom. Girjas sameby har redan tidigare blivit utsatt för att skoterförare dödat flera av byns renar. Nu har det hänt igen.

– Det var så fruktansvärt. En av renarna hade skjutits i halsen så att den inte dött på en gång, den hade plågats länge. Det låg kadaver i blå plastsäckar. Exakt likadana som vi hittade de döda renarna i för fem år sedan. De var slängda i dikesrenen efter vägen i Nilivaara så att vi alla skulle se, säger Sara Skum som tillhör Girjas sameby till DN.

Kirunas kommunfullmäktige fördömer hatet mot samerna

Även i sociala medier uppmanas människor ge sig på både renar och samer, vilket fått Kirunas kommunfullmäktige att öppet fördöma näthatet som riktas mot samerna i området.

Frågan om hur jakt- och fiskemarkerna i fortsättningen ska upplåtas är fortfarande öppen. Ambitionen från Girjas samebys sida har varit att ge företräde till lokala fiskare och jägare, men enligt Kommerskollegium är en sådan policy inte tillåten. Istället är samebyn tvungen att ge alla EU-medborgare samma rätt till markerna. Däremot har samebyn rätt att utan krav på betalning ge fiskekort till lokala fiskare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet