Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olga och Volodymyr Rublenko lyckades fly kriget i Ukraina: ”Raketer for över våra huvuden” Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Denys föräldrar lyckades fly kriget i Ukraina: ”Raketer for över våra huvuden”

Uppdaterad
Publicerad

Bodensaren Denys Rublenkos föräldrar – Olga och Volodymyr – lyckades fly från kriget i Ukraina. Och trots att hemstaden Charkiv bombats sönder är paret hoppfulla om att en dag kunna återvända hem.

– Ondskan kommer att besegras – och Putin är det onda, säger Volodymyr Rublenko.

I åtta dygn spenderade Olga och Volodymyr Rublenko nästan all tid i sin källare medan stridsflygplan bombade sönder deras hemstad Charkiv.

– Stridsflygplan flög från ryska gränsen, jag såg hur de flög och släppte sina bomber och sedan vända tillbaka, säger Olga Rublenko samtidigt som Volodymyr lägger till att alla flygplan inte återvände eftersom de blev nedskjutna av ukrainska armén.

Norrbotten och kriget i Ukraina

”Raketer for över våra huvuden”

Det var efter denna tid som paret bestämde att fly landet den nionde dagen om de överlevde natten.

– Vi var rädda för att inte kunna ta oss fram, för att bli dödade. Men när vi blev ännu räddare, när raketer for över våra huvuden och vi såg jaktflygplan, då bestämde vi oss, säger Olga Rublenko.

Packade ner livet i väskor

Efter en lång resa kom paret hem till sin son Denys i Boden. De har fortfarande inte kommit till ro, men försöker anpassa sig till ett så bra liv som möjligt.

Båda känner en viss skuld av att ha kommit bort från kriget.

– Jag mår dåligt av att vara i trygghet, medan min släkt är kvar och beskjuts. Det är för hennes skull är jag här, säger Volodymyr Rublenko och pekar på sin fru.

”Det onda kommer att besegras”

Trots att kriget fortfarande inte är slut är Olga och Volodymyr Rublenko helt övertygade om att de en dag kan återvända hem.

– Alla krig har sitt slut. Ondskan kommer att besegras – och Putin är det onda, säger Volodymyr Rublenko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sonen Denys Rublenkos berätta om hur det känns att föräldrarna kommit till tryggheten i Boden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet