Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bodensaren Denys Rublenkos familj är kvar i hemstaden Charkiv i Ukraina. Han ser nu videos som visar hur gator han gått längs hundratals gånger är raserade och familjens bostadsområde är bombat. I klippet hör du honom berätta. Foto: SVT

Denys i Boden ser sin hemstad Charkiv jämnas med marken

Uppdaterad
Publicerad

I Charkiv, Ukrainas näst största stad, är Denys Rublenkos föräldrar kvar. Från Boden följer han kriget och möts ständigt av videos som visar hur gator han gått längs hundratals gånger är raserade – och familjens bostadsområde är bombat.

Det har gått många år sedan han lämnade Ukraina för studier i Sverige. Nu är han bosatt med familj i Boden och har innan invasionen följt landets resa mot demokrati och frihet.

Kontakten med föräldrarna och vänner i Ukraina sker flera gånger per dag tack vare satellit-baserade internettjänsten Starlink som miljardären Elon Musk försett Ukraina med.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Tror att ryska folket kan stoppa Putin

Förhoppningen om landet finns kvar, men just nu finns en rädsla för att tiden för många liv håller på att rinna ut.

– Jag vill tacka er Ukrainare som står emot ett fruktansvärt anfall just nu. Jag vill tacka er för att ni räddar landet, säger Denys Rublenko.

Sanktionerna har så här långt inte stoppat anfallet och bodensaren tror att det är folket i Ryssland som kan stoppa Putin.

– Det går inte att hota Putin, han är oförutsägbar just nu. Man måste sanktionera folket så de får ta beslut för deras framtid själva. Den här regeringen ska inte finnas till, stopp Putin – regeringen måste avgå. Och det ska komma inifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet