Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Denys berätta hur han tillagar den ukrainska specialiteten. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Denys i Boden lär dig laga en populär ukrainsk specialitet

Publicerad

Denys Rublenko från staden Kharkiv i Ukraina har bott i Sverige i 20 år. När SVT besökte honom delade han med sig av ett recept från det legendariska ukrainska livsmedlet: Fläskfett.

I Ukraina är fläskfettskulturen stark. Fläskfett, ”salo”, återfinns både på restaurangmenyer, i picknickkorgar och i paket till fronten. Det är en klassisk aptitretare till borscht.

Denys Rubleko i Boden bjuder gärna sina svenska vänner på den traditionella ukrainska rätten.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Mina vänner från Kiruna frågar mig: Denys, hur gör du det där goda fläsket? säger Denys Rublenko.

Nu delar han med sig av det enkla receptet till SVT Norrbottens publik.

I klippet: Lär dig tillaga ”salo” av Denys.

Den ukrainska rätten ”salo”

Fläskfett, eller ”salo” på ukrainska, kan antingen stekas efter att det har saltats eller helt enkelt skäras i bitar för att ätas som pålägg på bröd.

Vanligtvis äts fläskfett med svart bröd och vitlök, det är också populärt att lägga till pepparrot, saltgurka eller grön lök.

I Ukraina använder många ”salo” som en dietprodukt eftersom det inte innehåller kolhydrater, men då äter man salon utan att steka den först.

Det finns många recept i det ukrainska köket som använder fläskfett.

Salo kan också användas som drinktilltugg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet