Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yosef Ali Hassani, Alisina Alizadeh och Ibrahim Chaman i klippet ovan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Desperat jakt på fast jobb för unga ensamkommande i Kiruna – om två månader väntar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill få permanent uppehållstillstånd genom gymnasielagen måste hitta ett fast jobb inom sex månader efter avslutad utbildning. För Ibrahim, Yosef och Alisina i Kiruna pågår just nu en kamp mot klockan.

I oktober 2020 var det högtidlig avslutning på Lärcentrum i Kiruna. Det var examen för klassen som hade genomgått utbildningen till vårdbiträde. Förhoppningen var att det skulle ge dem möjligheter att slå sig in på arbetsmarknaden inom vård och omsorg.

Riskerar utvisning

För Ibrahim Chaman, Yosef Ali Hassani och Alisina Alizadeh är det ingen obekant bransch. Under studietiden har de jobbat extra som timvikarier på äldreboenden och inom hemtjänsten i Kiruna kommun.

Men chanserna att få ett fast jobb har visat sig vara näst intill hopplösa. Kommunerna kräver undersköterskeutbildning och enligt Migrationsverkets regler ger gymnasielagen inget utrymme att studera vidare efter avslutad gymnasieexamen.

– Det är lite hopplöst, säger Ibrahim Chaman.

Senast i april måste de ha hittat ett fast jobb eller ett jobb som sträcker sig minst två år, annars väntar utvisning till Afghanistan

Få uppnår kraven

De är inte ensamma om sin situation. Enligt Migrationsverket är det 7 600 ensamkommande unga som har sökt förlängt uppehållstillsånd enligt gymnasielagen, sedan den trädde i kraft 2017. Alla dessa har en gång fått avslag på sin asylansökan.

Av dessa så har 6 120 personer beviljats förlängt uppehållstillstånd och alltså ännu inte har fullgjort sina gymnasiestudier eller söker jobb inom sexmånadersfristen.

Det är bara 127 personer har beviljats permanent uppehållstillstånd medan 753 personer har fått avslag. Av de som fått avslag är det 63 som är registrerade som utresta.

I klippet hör ni Ibrahim, Yosef, och Alisina berätta om sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.