Filmen Sameblod har chans att vinna åtta guldbaggar. Foto: TT/Nordisk film

Dessa priserna tog Sameblod hem

Publicerad

På måndagens guldbaggegala var filmen Sameblod nominerad till sju guldbaggar och publikens pris.

Bland annat var Lene Cecilia Sparrok nominerad för bästa kvinnliga huvudroll och systern Mia Erika Sparrok för bästa kvinnliga biroll. I övrigt var filmen även nominerad i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa klippning och bästa foto.

Sameblod var även en av de tre slutfinalister som gått vidare i omröstningen av Guldbaggens publikpris tillsammans med dokumentären om racerföraren Ronnie Petersson, Superswede samt Solsidan.

Tredje mest nominerade filmen

Sameblod av Amanda Kernell var den tredje mest nominerade filmen, tillsammans med filmen Korparna av Jens Assur som också var nominerad sju gånger.

Filmen Sameblod var nominerad i kategorierna; bästa film där producent för Sameblod är Lars G Lindström, bästa regi av Amanda Kernell , bästa manus av Amanda Kernell , bästa foto av Sophia Olsson, bästa klippning av Anders Skov, bästa kvinnliga biroll där Mia Erika Sparrok spelar Njenna och bästa kvinnliga huvudroll med Lene Cecilia Sparrok som Elle Marja. Filmen Sameblod var även nominerad till årets nya pris; Guldbaggegalans publikpris.

Internationellt avtryck

Sameblod har även gjort internationella avtryck och tilldelades Luxpriset och EU-parlamentets eget filmpris.

Fyra Guldbaggar till Sameblod

Anders Skov fick en Guldbagge för bästa klipp av filmen.

Guldbagge för bästa manuspris tog Amanda Kernell hem för Sameblod. ”Jag vill tacka de jag pratade med för att kunna göra den här filmen – det känns som en upprättelse för dem att få priset”, sade hon när hon mottog priset på scen.

Lene Cecilia Sparrok vann en bagge för bästa kvinnliga huvudroll som Elle Marja och gav ett tacktal på sydsamiska.

Sameblod tog även hem galans nya pris; Guldbaggegalans publikpris. Regissören Amanda Kernell hyllades på scen och tackade för priset; ”En kamp mellan David och Goliat det här”.

Sameradion & SVT Sápmi är på plats på kvällens gala, följ deras rapportering om Sameblod här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer