”Det är inte tänkt att man ska komma tillbaks”

Uppdaterad
Publicerad

45 personer i en lägenhet, rumäner som fått hemresan betald men som är tillbaks någon månad senare.

Hur ser egentligen Luleå kommuns strategi ut när det gäller tiggarna?

Nordnytt har pratat med Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).

Hur mycket pengar kan Luleå kommun satsa på personer som inte är kommuninvånare?

– Även om man inte är kommuninvånare i Luleå kommun så har vi ett uppdrag att se till att de som vistas i Luleå, som är EU-medborgare, har förutsättningar som är humana.

Rumäner får boende i Norrbotten

Mycket tyder på att kommer fler rumäner till Luleå, hur ser du på det?

– Jag tror att kylan kommer att göra att många väljer att antingen åka hem eller åka någon annanstans. Det förstår väl alla att sitta och tigga när det är 20-25 grader kallt är nog ingenting man väljer.

Men det finns dem som fått hemresan betald och redan är tillbaka, hur resonerar ni kring det?

– Så har ju inte tanken varit. När man har hjälpt dem med hemresan har de varit för att de ska kunna åka hem. Det är klart att den diskussionen måste socialförvaltningen ha med varje enskild individ. Att får man hemresan betald är det inte tänkt att man ska komma tillbaks till Luleå.

Men kan man hindra dem?

– Nej, det kan man ju inte. Är man EU-medborgare så har man rätt att vistas i Sverige i 3 månader. Men man kan ändå föra de samtalen.

I gårdagens inslag såg vi att det övernattar 45 stycken i kommunens lägenhet. Hur humant är det?

– Det här är en helt ny situation för oss i Luleå. Vi har aldrig den här problematiken tidigare. Det som har varit ingången är att vi vill naturligtvis inte att någon ska riskera att frysa ihjäl i Luleå och därför har vi försökt att hitta lösningar. Det som socialförvaltningen har i uppdrag att göra är att titta på både en kortsiktig och en långsiktig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumäner får boende i Norrbotten

Mer i ämnet