Härbärget i Luleå stängs

Uppdaterad
Publicerad

Härbärget för EU-migranterna i Gammelstad kommer att stängas. Lösningen var tillfällig och ska nu utvärderas.

Boendet öppnades upp för de nödställda EU-migranterna i Luleå i slutet av oktober förra året. Det efter att den tidigare lokalen i Svartöstaden dömts ut på grund av brandrisken.

– Jag tycker att man måste tolka lagar och riktlinjer med klokt huvud. Det är en humanitär fråga. Folk ska inte behöva frysa ihjäl när man är i Luleå och sedan ska vi på bästa sätt försöka hjälpa dom hem. Jag tycker vi har en skälig nivå i Luleå som vi kan stå upp för sa Mikael Lekfalk, socialchef vid Luleå kommun till SVT Nyheter Norrbotten i december.

Rumäner får boende i Norrbotten

Men nu är vintern över och Luleå kommun har därför beslutat att stänga boendet från och med den 30 april.

– Härbärget öppnades upp i vintras på grund av kylan och vi har varit öppna hela tiden med att det är en tillfällig lösning. Och det har de som bott där vetat om, säger Carin Johansson, sektionschef vid socialförvaltningen.

Härbärget har endast öppet nattetid och antalet som vistats på boendet har varierat stort berättar Carin Johansson. Förra veckan var det mellan 10-15 personer. Men var dessa personer ska ta vägen sedan är oklart.

– Det finns inga krav enligt lagstiftningen på att vi ska ordna boende. Man väljer ju själv att man vill vara här, säger Carin Johansson.

Nu ska en utvärdering av det tillfälliga härbärget göras. Den kommer att ligga till grund för eventuella framtida insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumäner får boende i Norrbotten

Mer i ämnet