• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tåg på Kaunis Irons omlastningscentral i Pitkäjärvi. Foto: SVT

”Det dammar inte” – Kiruna kommun ger godkänt för malmtåg

Uppdaterad
Publicerad

Miljö och byggnadsnämnden i Kiruna kommun har godkänt Kaunis Irons malmtåg från Pitkäjärvi till Narvik.

Idag meddelade Kiruna kommun att man godkänt Kaunis Irons malmtåg från Pitkejärvi till Narvik efter utförda kontroller. Godkännandet kom efter att Kaunis Iron har tillämpat fyra åtgärder för att minska dammet från malmvagnarna.

Ytskiktet i korgarna har målats, man har investerat i en anläggning som applicerar ”lim” på sligen innan avgång, det har installerats dränering i botten av korgarna och så har gruvbolaget investerat i mekanik som gör det möjligt att vibrera vagnarna vid lossning i Narvik.

– Dessutom filmar vi varenda resa våra malmtåg gör och har säkert 400 timmar film som vi har analyserat utan att upptäcka damm från vagnarna, säger Andreas Lantto, logistikchef på Kaunis Iron AB.

Även Kiruna kommun har gjort filminspelningar av malmtågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.