Foto: SVT

Ebeneser kan inte drivas vidare – om man inte hittar en lösning

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har valt att avsäga sig rollen som verksamhetsägare samt att begränsa årsbidraget för kulturföreningen – därför har stryrelsen för Ebeneser kallat in till ett extra årsmöte där man kommer begära att den offentliga verksamheten avslutas med omedelbar verkan och att den interna verksamheten avvecklas så snart som möjligt. Men nu har Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) visat att hon inte tänker ge upp.

Efter det senaste mötet med kommunen har Ebenesers ledning bestämt sig för att avsluta verksamheten då de inte anser sig kunna bedriva verksamheten utan långsiktiga avtal och med halverade bidrag sedan 2014.

På deras sida skriver styrelsen att de inte längre finns förutsättningar för att bedriva Kulturcentrum Ebeneser, men att de är tacksamma för den tid som varit samt att det är oerhört tungt och sorgligt.

Luleås kommunalråd kliver in

Men under gårdagen skrev Luleås kommunalråd på sociala medier att det vore en stor sorg för Luleå om Ebeneser lägger ned sin verksamhet. Men hon beskriver också att de verkar i gränslandet mellan kommersiell och ideell verksam och att det är det som gör det svårt för kultur- och fritidsnämnden.

Vidare skriver kommunalrådet Lenita Ericson (S) att Emmeli Nybom (S), orförande för kultur- och fritidsnämden har en idé om hur man skulle kunna gå vidare med.

”Detta är det första jag tar tag i på tisdag efter påsk”, skriver Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.