Det gapar tomt hos tandläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som uteblir från bokade tandvårdsbesök är ett allt större problem för Folktandvården i Norrbotten.

Särskilt under sommaren än under året i övrigt.  Jämfört med de övriga norrlandstingen; Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, har Norrbotten störst antal patienter som uteblir utan att avboka sin tid. De patienter som oftast uteblir är barn och det är ungefär samma situation i alla de fyra norrlandstingen.

– För Folktandvården innebär de uteblivna patienterna en kostnad på 18 miljoner kronor. Patienter uteblir av olika anledningar och många gånger ringer man i sista minuten eller inte alls. Det ställer till med stora problem eftersom vi inte hinner ringa in patienter till en sista-minuten-tid, säger Stefan Ahrner, ekonomichef vid Folktandvården.

Tandläkarbrist Norrbotten

Avboka

– Faktum är att 5.000 patienter hade kunnat få tandvård om alla som uteblivit hade kommit på sin bokade tid eller avbokat sitt besök, säger Stefan Ahrner.

Folktandvården arbetar kontinuerligt med att motverka att patienter uteblir.

– Vi hoppas att våra patienter, och kanske främst föräldrar till minderåriga barn, ska bli medvetna om vad det innebär att utebli eller avboka i sista minuten. Dels riskerar man sin egen tandhälsa, dels får andra patienter stå på väntelista eftersom vi inte får avbokningarna i god tid, säger Stefan Ahrner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandläkarbrist Norrbotten

Mer i ämnet