Kjell Bergström från Luleå var med om en allvarlig olycka med fyrhjuling. Foto: Privat

Fyrhjulingsolycka: ”Det hade kunnat sluta riktigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Bergström från Luleå var med om en allvarlig olycka med fyrhjuling.

Kjell Bergström i Luleå gillar att fotografera fåglar. För att ta sig ut i naturen köpte han för drygt fem år sedan en fyrhjuling  ett fordon som tar sig fram på de flesta platser i terrängen, men i september förra året gick det illa. När Kjell och hans kamrat hade varit ute för att fota ett örnbo utanför Arvidsjaur var olyckan framme;

–  På väg tillbaka körde vi efter en jättegammal skogsbilväg i 40 eller 50 kilometer i timmen. Plötsligt drog fyrhjulingen bara rätt ner i diket och tippade och jag fick fordonet över mig.

Olycka med fyrhjuling

Punkterade lungan – bland annat

Kjell Bergström är smått chockad över de omfattande skador han ådrog sig.

– Jag slog i höger sida, knäckte sju revben, punkterade lungan, spräckte skulderbladet och fick en liten axelskada och en lättare nackskada. När olyckan väl är framme har du inte en chans att kasta dig av fordonet. Det går på ett ögonblick när du åker. Det hade kunnat sluta väldigt illa. Jag fick ligga på sjukhus i tolv dagar efter olyckan.

Sålde fyrhjulingen

Kjell Bergström var, vid olyckstillfället, en van förare och hade kört i terrängen i många år. Fortfarande är han inte är helt återställd, berättar han. Bland annat kvarstår problem med en muskel i överarmen som i vissa lägen krampar så att armen dras framåt.

Efter olyckan fick Kjell Bergström sig en rejäl tankeställare.

– Problemet är att fyrhjulingarna är lite för höga och lite för korta. Det är därför de slår runt så lätt. Jag sålde min fyrhjuling direkt efter olyckan, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycka med fyrhjuling

Mer i ämnet