Ett ballongexperiment är planerat att utföras i Kiruna i sommar. Detta genom ett samarbete mellan Harwardforskare och det svenska statliga Rymdaktiebolaget SSC. Foto: SCC

Det här är Scopex-projektet

Publicerad

Ballongexperimentet i Kiruna är bara början. Nästa flygning vill Harvardforskarna injicera partiklar i stratosfären och undersöka hur de reflekterar solstrålning bort från jorden.

Harvardprofessor David Keith har i decennier arbetat för att få upp aerosoler i atmosfären för att undersöka solstrålningseffekter, bland annat i New Mexico 2012, och i Tuscon i Arizona 2018.

Projekten har stött på lokalt motstånd, och projektet har aldrig lyckats lyfta. Förrän möjligen i juni i år, på svensk mark, och med hjälp av statliga Rymdaktiebolaget SSC.

Inga partiklar släpps ut i Kiruna

En höghöjdsballong stor som ett 12-våningshus ska testa utrustning i stratosfären ovanför Kiruna. Men SSC betonar att syftet med ballongexperimentet från Esrange i Kiruna är att testa själva ballongtekniken, inte att släppa ut några partiklar.

Även Harvardforskarna betonar att det är navigeringen av experimentgondolen man vill testa. Men Scopexprojektets mål är att så småningom undersöka vad som händer om man sprider upp till 2 kilo kalciumkarbonat i en 1 km lång och 100 meter bred plym nära 20 kilometer upp i stratosfären.

Projektet anses av många bana väg för så kallad solar geoengingeering.

Hoppas kyla jorden

Geoengineering är olika tekniker för storskalig, avsiktlig manipulering av miljön, till exempel genom att försöka reflektera bort solstrålning från jorden med en dimma av partiklar. Förhoppningen är att kyla jorden, för att försöka parera växthuseffektens uppvärmning.

Idén bygger på vulkanutbrott som lett till stora mängder aska i atmosfären som sänkt jordens medeltemperatur tillfälligt. Men processerna i atmosfären och på marken har också lett till att ozonskiktet har skadats, och att torka och svält drabbat delar av världen.

”Stora risker för mänskligheten”

Geoengineering är i hög grad outforskat, men just dessa stratosfäriska aerosolinjektioner bedöms av de forskare SVT talat med innebära stora risker för mänskligheten, och närmast oöverskådliga konsekvenser för jordens klimat- och ekosystem, och även risk för krig och konflikter kring vem som ska ha rätt att använda tekniken.

Scopex-projektet uppger att man är medveten om riskerna med stratosfäriska aerosolinjektioner, men anser att det är viktigt att forska kring teknik som kanske kan behövas som en plan B, om de klimatförändringar som människan orsakar och som värmer jorden får katastrofala följder.

De facto globalt förbud

Sverige och 192 ytterligare länder undertecknade ett globalt de facto förbud mot geoengineering i FN:s Konvention om biologisk mångfald(CBD) 2010. Bara mindre forskningsprojekt i en kontrollerad miljö är undantagna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.