Samerådet kräver att ballongexperimentet i stratosfären ovanför Nordkalotten i juni stoppas. Foto: SVT/SCC

Samerådet vill stoppa ballongexperimentet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Samerådet kräver att ballongexperimentet i stratosfären ovanför Nordkalotten i juni stoppas. Även Naturskyddsföreningen och tio andra svenska och internationella miljöorganisationer protesterar mot det kontroversiella Harvardledda testet i Kiruna.

Svenska Rymdaktiebolaget ingick i slutet av förra året ett avtal med Harvardforskare i USA om ett ballongexperiment vid Esrange i Kiruna i juni. Forskarna vill testa sin utrustning i Kiruna, för att vid ett senare tillfälle injicera partiklar i stratosfären, och undersöka hur de reflekterar solljus.

– Det här projektet måste stoppas. Vi godkänner inte att man använder samiskt område för att testa ut och legitimera en teknik som vi är helt emot, säger Åsa Larsson-Blind, vice ordförande för Samerådet, som organiserar samiska organisationer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Ballongexperimentet i Kiruna

– Det är en farlig teknologi, som går stick i stäv med vår syn på miljön och hur vi hanterar klimatförändringarna. Vi måste backa nu och visa respekt för naturen, inte behandla den som en maskin, säger Åsa Larsson-Blind.

Scopex-projektet bygger på idéer kring en teknik som kallas solar geoengineering: storskalig avsiktlig manipulering av miljön för att försöka motverka uppvärmningen av jorden och klimatförändringarna.

”Väldigt farligt på sikt”

Motståndet mot försök och forskning kring den här typen av storskaliga manipulation av klimatet har pågått i över 25 år, mot olika geoengineerings-projekt. Elva svenska och internationella miljöorganisationer har redan protesterat mot experimentet i Kiruna i en skrivelse.

– Vi ser det här som ett väldigt farligt projekt på sikt som man inte bör genomföra. Det är ett sätt att mixtra med atmosfären som vi inte vet vilka konsekvenser det kan få. Eftersom statliga Rymdaktiebolaget är med så legitimerar Sverige en kontroversiell teknik, som riskerar att normaliseras och få en del erkännande, säger Kristina Östman på Naturskyddsföreningen.

Svenska Rymdaktiebolaget (SSC) säger till SVT de har tagit del av kritiken och inleder en diskussion med olika experter i frågan.

Först senare i vår avgör Rymdaktiebolaget om Scopex får lyfta från Esrange.

Scopex har lovat engagera lokala aktörer

Det finns ett globalt förbud mot geoengineering som Sverige och 192 andra länder undertecknade 2010 i FN:s Konventionen om biologisk mångfald.

Där betonas att civilsamhället och särskilt urfolk bör tas hänsyn till i projekt som rör geoengineering. Scopex råd skriver också i sina riktlinjer att lokala aktörer som miljörörelse och ledare för urfolk bör informeras och engageras i diskussioner kring solar geoengineering och experimentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ballongexperimentet i Kiruna

Mer i ämnet