Foto: TIRSÉN & AILI ARKITEKTER

Det här händer i nya Kiruna 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nya centrum är indelat i tio kvarter runt det pågående stadshusbygget. Här är en lägesrapport över vad som händer i nya Kiruna under 2018, sorterat efter när de påbörjas.

KVARTER 5: Kulturhuset börjar byggas i vår. Kiruna kommun har avtal med Peab som bygger nya Stadshuset och som kan flytta över arbetsstyrka till kulturhusbygget.

KVARTER 1: Kirunabostäder bygger bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Bygglov är klart. Det blir 60 hyresrätter och 3.000 kvadratmeter övriga lokaler. Förutsatt att ett det kommer in anbud som kan antas startar bygget till försommaren.

KVARTER 4: LKAB är igång med upphandling av bygget för 60-70 hyresrätter. Marken ska saneras i sommar och byggstart planeras till senare delen av 2018.

KVARTER 3: HSB har förnyat markanvisningsavtalet och fortsätter projektering för ett 80-tal lägenheter. Enligt NSD är tanken att börja sälja bostadsrätter första kvartalet 2019.

KVARTER 10: Skanska förhandlar med Scandic om bygget av ett nytt hotell. Kvarteret ska också rymma parkeringsplatser. Det finns dock ännu inget kontrakt skrivet.

KVARTER 7: Kiruna kommun har tecknat en avsiktsförklaring med bostadsbolaget Heimstaden som i sin tur förhandlar med byggbolag. Det finns inga beslut om byggstart.

KVARTER 6: LKAB stoppade försäljningen av marken till PAOY på grund av omstridde delägaren Patrik Oja . Försäljningen ska fullföljas sedan Patrik Oja lämnat bolaget.

KVARTER 2: K2A har markanvisningsavtal.

KVARTER 8-9: Kirunabostäder AB och LKAB har inlett en förstudie om ett gemensamt projekt kring bostäder och handel.

Strax utanför centrumområdet bygger Lovikkahus 45 bostadsrätter som blir klara sent 2018 eller tidigt 2019, Kirunabostäder bygger 68 hyresrätter för inflyttning senast 2020. Under året antas detaljplaner för volymhandelsområde samt för gymnasieskola, grundskola och badhus i kvarter 11 och 12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet