Därför dröjer Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Kirunas nya stadskärna skulle ha startat för flera år sedan. Men stadsomvandlingen har hittills präglats av optimistiska tidsplaner och prognoser som har slagit fel.

I dag är bygget av ett nytt stadshus det enda som pågår på platsen strax öster om Kiruna som har jämnats för att bereda plats för ett nytt centrum. Den stora flytten av centrumhandeln har redan skjutits fram från att ha planerats till 2019 till 2022.

Det finns flera orsaker till förseningarna. En är att sprickbildningen från gruvan mot Kirunas befintliga centrum inte går lika fort som man tidigare befarade. Det blir därmed inte lika bråttom med centrumöverflyttningen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Det lönar sig inte”

En annan är att det har varit svårt att locka byggbolag att etablera sig i Kiruna.

Kiruna kommuns stadsutvecklare Göran Cars .

– Det lönar sig inte för byggbolag att komma upp för bara ett projekt och sedan flytta tillbaka med maskiner och manskap. För att byggbolag ska känna sig trygga och få ekonomi att bygga måste man ha en serie projekt som kommer i sekvens. Nu har vi jobbat med byggföretagen, hittat först ett projekt som de gör nu, när det är avslutat tar nästa och sedan nästa vid. Då är vår styrka att vi ska bygga under hemskt lång tid, säger Göran Cars, stadsutvecklare vid Kiruna kommun och professor i samhällsplanering vid KTH.

Inga löften

Byggbolaget Skanska har ett av markanvisningsavtalen i nya centrum och ger inga löften om etablering men instämmer i behovet av långsiktighet.

– Det behövs ju långsiktiga samverkansavtal tillsammans med de olika aktörerna i Kiruna så att vi kan etablera en produktionsapparat där över tid, säger Markus Andersson, regionschef vid Skanska.

Nu är planen att ett antal projekt ska komma igång under 2018.

Hur ser det ut här om vi kommer tillbaka om ett år?

– Då kommer du att se ett antal projekt som vi vet är påbörjade. Det kommer att vara ett par bostadsprojekt, det nya kulturhuset och det kommer att vara kommersiella lokaler som är under uppbyggnad. Det vet vi, säger Göran Cars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet