LKAB vill sälja ut fastigheter i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB vill minska sitt bostadsbestånd i Kiruna. Redan i somras beslutade LKAB att undersöka möjligheten att sälja sex bostadsfastigheter med 344 lägenheter. Fastigheterna är belägna i Lombolo, Jägarområdet, Luossavaara och på Östermalm.

LKAB äger och förvaltar omkring 2 200 hyreslägenheter och 55 000 kvadratmeter lokalyta i Kiruna kommun via sitt dotterbolaget LKAB Fastigheter AB. Nu vill man uppenbarligen minska innehavet samtidigt som försäljningen kan bli ett sätt att få igång byggande i nya Kiruna.

Villkoret är att köparen inom fem år efter köpet ska ha byggt 150 lägenheter i Kiruna.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vi utreder möjligheten att locka fler externa aktörer att bygga i Kiruna. LKAB har gjort stora förvärv på senare tid och vi ser gärna att det är fler som är med och bygger för det som ska försvinna, säger Erika Lindblad informatör vid LKAB.

De lägenheter som finns till försäljning finns i äldre hus som 1920-talshusen på Luossavaaraområdet (Långholmen och Kortholmen), men även relativt nyproducerade lägenheter på Lombolo (Glaciären), Jägarområdet och Terrassen.

LKAB har engagerat ett företag i Stockholm som ”exklusiv finansiell rådgivare” i samband med försäljningarna.

– Det handlar inte om någon allmän försäljning, utan vi har vänt oss till ett tiotal intressenter för att utreda en eventuell försäljning. Inga beslut är tagna och vi är tidigt i processen, säger Erika Lindblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet