Foto: SVT/TT

Ceremoni för frivilliga piloter i Vinterkriget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges frivilliga flygflottilj i Finland verkade under Vinterkriget mot Sovjet. Varje år hedras deras insatser av F21, vid en minnessten utanför Rovaniemi.

F19 var benämningen på den svenska frivilliga flygflottiljen som under vinterkriget mellan Sovjetunionen och Finland 1939 till 1940 verkade under några krigsmånader i norra Finland.

Sedan drygt 20 år tillbaka är F21 i Luleå utsett till svenskt traditionsbevarande förband för F19. För att hedra F19 och dess personal hålls en ceremoni varje år den 12 januari klockan 12 finsk tid, vid F19:s forna bas vid sjön Olkkajärvi  i trakterna av Rovaniemi – där en minnesten rests i början av 90-talet.

Tal, kransnedläggning och överflygning stod på schemat med representanter från F21 och dess kamratförening. Samtidigt hölls en liknande ceremoni vid F21:s minnesten.

Anders Jonsson före detta flygplatschef på F21/Kallax numera medlem i kamratföreningen deltog under ceremonin i Finland och förklarar vikten av Sveriges roll under finska vinterkriget:

– F19:s insats betydde jättemycket för finnarna, dom hade inget eget luftförsvar. Att svenskarna flög här uppe under  två månader var avgörande för att få stopp på ryssarnas anfall i norra Finland.

Svenska frivilligflottiljen F 19

Bildades efter regeringsbeslut i december 1939. Planen anlände till Finland den 10 januari 1940 och deltog i strid samma dag.

12 stycken jaktflygplan av typen Gloster Gladiator (J 8), och 4 bombflygplan av typen Hawker Hart (B 4) användes.

Planen märktes med finska flygvapnets tecken och den finska svastikan, en symbol som användes av Finlands flygvapen mellan 1918 och 1945.

F 19 verkade fram till den 13 mars, då fredsavtalet mellan Finland och Sovjet trädde i kraft.

Källa: Wikipedia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.