Nu formeras det politiska styret i Norrbottens kommuner. Läs Marcus Melinder, redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten, om läget just nu. Foto: TT

Det svänger snabbt i hockey – och norrbottnisk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Det svänger snabbt i hockey”. Något som torde vara väl känt för alla norrbottningar. Men också ett uttryck som går utmärkt att översätta till den lokala politiken.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten

Valkvällen blev en riktig nagelbitare på riksplanet och ännu är det fortfarande väldigt jämt mellan de olika regeringsalternativen.

Men även på det regionala- och kommunala planet har det svängt ordentligt.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Med respekt för att rösträkningen fortfarande pågår så går det ändå att redan nu se några tydliga tendenser.

Om vi väljer att titta på de åtta partier som finns representerade i riksdagen, och hur det har gått för dem lokalt, går det att se några tydliga vinnare och förlorare.

Lokalvalets vinnare ser ut att vara Moderaterna. Partiet ökar i tolv av våra fjorton kommuner.

Allra störst är ökningen i Älvsbyns kommun, där partiet ökar med 18 procentenheter. Det innebär att partiet går från noll till sex mandat i kommunfullmäktige.

Även i Gällivare går partiet framåt och ser i skrivande stund ut att bli största parti i kommunfullmäktige med fyra ytterligare mandat jämfört med förra mandatperioden.

SD går framåt

Även Sverigedemokraterna gör ett bra val och ökar i tolv av fjorton kommuner. Allra störst är ökningen i Haparanda, där partiet går från ett till fyra mandat i fullmäktige.

– Det är tufft att styra. Vad beslut man än fattar, så är ändan bak, säger kommunalrådet Sven Torberg (C) när SVT når honom under valkvällen.

Om vi vänder på listan så ser vi att Centerpartiet backar i nio av länets kommuner. Störst är förändringen i Kiruna kommun, där partiet just nu ser ut att tappa 11 av de 15 mandat de haft under den senaste mandatperioden. Där ser det nu ut att bli ett maktskifte.

Till SVT Nyheter Norrbotten säger kommunalrådet Gunnar Selberg att partiet har fått ”ta beslut som de nu får betala för”. Beslut som han menar skulle ha haft en negativ påverkan på vilket parti som än suttit vid makten.

Också Vänsterpartiet backar i Norrbotten. I tio av länets kommuner tappar Vänsterpartiet mandat i det lokala fullmäktige. Störst är tappet i Arjeplog där partiet går från sex till två mandat.

Men vi har ju också några partier som bara finns på det lokala planet. SVT har sammanställt alla lokala partier i landet som ställde upp i årets val.

I Arjeplog kom det nybildade partiet Folkinitiativet Arjeplog in i kommunfullmäktige med sex mandat. Ett parti som bland annat bildades som ett svar på beslutet att lägga ned gymnasieskolan i kommunen.

S splittrat i Övertorneå

Ett annat nytt parti som ser ut att direkt få mandat i fullmäktige är Framtid S Övertorneå. Ett parti som bildades efter en splittring inom Socialdemokraterna i kommunen. I skrivande stund har partiet fyra mandat i fullmäktige. Mandat som mycket väl kan ha flyttats från Socialdemokraterna, som minskar sin representation i fullmäktige med lika många mandat.

Rösträkningen pågår som sagt fortfarande och på riksplanet ser det ut att ta ett tag innan vi har en ny regering.

Hur det går i region- och kommunvalen följer du bäst här hos SVT Nyheter Norrbotten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet