Elisabeth Mörtberg Foto: SVT

Här kameraövervakas de äldre nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Hembesök hos gamla via ett kameraöga. Det är verklighet i Övertorneå kommun som testar olika digitala lösningar inom äldreomsorgen. Syftet är att bespara personalen tid och långa resor.

Övertorneå kommun är en av föregångarna i landet när det gäller att testa olika digitala verktyg i vården av äldre. Ett av verktygen är en kamera som slås på ett par gånger under natten för att se att den äldre vårdtagaren ligger tryggt kvar i sin säng. Elisabeth Mörtberg i byn Hepokangas har en sådan nattkamera i sitt sovrum och hon tycker om kameralösningen.

Elisabeth Mörtberg Foto: SVT

– Tack vare kameran kan jag känna mig trygg i mitt hem. Om jag inte skulle ligga i sängen så reser ju vårdteamet från Övertorneå till mig för att kolla vad som hänt, berättar 88- åriga Elisabeth Mörtberg.

Hennes dotter Lena Mörtberg instämmer.

– Förut kunde natteamet väcka mamma när de skulle titta till henne. Nu får hon sova i lugn och ro. Och vi vet att kamerakontrollen fungerar för det har hänt en gång att mamma inte sov i sin säng när kameran slogs på. Då kom teamet ett tag senare för att kolla vad som hänt, berättar dottern.

Korta bevakningsstunder

Kameran får slås på bara några gånger per natt och bara en kort stund åt gången. Det handlar alltså inte om ständig bevakning av de äldre via kameran. Allt sker i överenskommelse med kunderna och kameran registrerar bara sådant som sker här och nu, ingenting sparas.

Foto: SVT

Äldreomsorgschefen Carina Kemppainen menar att alla vinner på nattkameran.

– För personalen innebär det trygghet för samtidigt som de kan titta till kunderna via kameran så slipper de att vara på vägarna lika mycket som förut.

Slipper resa lika mycket

Hemtjänstbiträdet Sanna Aasa är också positiv till digitala lösningar som testas i Övertorneå. Utöver nattkamera så har Elisabeth Mörtberg ett trygghetslarm, ett armband där hon kan larma om något händer och hon behöver hjälp.

– Vi färdas cirka 20 mil om dagen men ibland kan det bli dubbla pass och 50 mils resor per dag. Vi stressar mellan kunderna när vi kör och försöker vara lugnare när vi är hos de gamla. Tack vara kameror och trygghetslarm behöver inte vi resa riktigt lika mycket, berättar Sanna Aasa.

Möjliggör boendet hemma

Är du nöjd med vården som du erbjuds?

– Ja, det är jag. De fixar maten, städar och tvättar kläder, svarar Elisabeth Mörtberg.

Elisabeth Mörtberg är nöjd med kameraövervakningen. Foto: SVT

Hon är född i huset där hon bor nu och har aldrig bott någon annanstans. För henne är det livskvalitet att kunna stanna hemma och inte behöva flytta till ett vårdhem.

– Hemma är alltid hemma, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.