Cirkus Brazil Jack slutar med djur – efter 119 år

Uppdaterad
Publicerad
Cirkus Brazil Jack har funnits i över 119 år. I år turnerar man för första gången utan djur. I veckan var det turnépremiär i Piteå.

I hela hans liv har han levt med cirkusen, den 29-åriga teaterdirektören som talar 9 språk flytande just tack vare sitt kringresande liv, och som nu vill återuppliva cirkusmagin från förr.

Och han kan ha en chans med hela 12 generationer bakåt i tiden på hans mammas sida som levt just circuslivet fullt ut. Men han säger att det är lite tuffare idag hitta den där vintage-känslan och samtidigt få det att gå runt.

–Men det är det värt för jag gör inte det här för pengarna, säger Trolle Rhodin.

Stor förändring

Cirkus Brazil Jack har funnits i 119 år men den här gången gör man en stor förändring då man för första gången valt att uppträda utan djur.

–Alltså den djurfria cirkusen har gjort succé, det är det här folk vill ha idag, säger cirkusdirektören Trolle Rhodin

Vad tycker personalen som tidigare jobbade med djur?

–Vi byter artister varje år så det är inga problem dessutom har cirkusen inte haft egna djur utan vi har hyrt in dem och nu gör vi inte det längre helt enkelt, säger cirkusdirektören.

Vad har den här förändringen betytt för cirkusen?

–Ja, alltså det är ju dyrare att driva cirkusen för de människor som ersätter djuren ska ju ha lön, så funkar det ju men ärligt hur ofta har du sett en mänsklig kanonkula, det är jättehäftigt för publiken, säger cirkusdirektören.

”Jättebra reaktioner”

Piteå blev under tisdagen första anhalt i Norrbotten för den numera djurfria circusen, som sen fortsätter vidare till många orter i länet. Och det nya konceptet som kört sen i mars, i år, då årets turneè startade, verkar ha gått hem.

–Vi har fått jättebra reaktioner och så länge jag varit cirkusdirektör så har det då aldrig kommit så mycket folk som nu, säger Trolle Rhodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer