Länsstyrelsen har fått DNA-prover på den varg som rört sig i Luleå skärgård en tid. Arkivbild. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Varg i Luleå skärgård – dödade två renar

Uppdaterad
Publicerad

En varg har rört sig i Luleå skärgård under en tid och minst två renar har blivit dödade av den.

– Vi misstänkte att renarna attackerats av en varg och nu vet vi säkert att det är så, säger Erik Granerot, fältchef vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Under måndagen fick länsstyrelsen svar på insamlade DNA-prover som visar att en varg dödat renar i närheten av Junkön. Det var en dryg vecka sedan som länsstyrelsen fick larm om att en varg troligtvis dödat renar i Luleå skärgård där tre samebyar har sina renar i vinter.

– Vi åkte ut till platsen och samlade in DNA-prover och nu vet vi också vilken varg det är.

Erik Granerot fortsätter:

– Det är en varghane som tidigare är funnen med hjälp av DNA i Haapajärvi i Finland. Under hösten förra året rörde den sig i trakterna av Töre.

Ålder är svår att säga men länsstyrelsen tror att det är en ungvarg som rör sig i stora områden.

Döda renar även i Haparanda skärgård

Några dagar efter att de vargdödade renarna upptäcktes i Luleå skärgård rapporterade en annan sameby att de fått renar dödade vid Sandskär i Haparanda skärgård. Om även dessa renar blivit rivna av en varg är ännu inte klarlagt.

– Om det är så kan det mycket väl vara samma varg men vi har inga DNA-analyser ännu, säger Erik Granrot.

På vilket sätt agerar länsstyrelsen nu?

– Vi försöker få in fler rapporter så vi kan följa var vargen befinner sig. Om någon ansöker om skyddsjakt så är det något vi måste ta ställning till,men det ligger inte på mitt bord, säger Erik Granrot.

En varg har dödat minst två renar i Luleå skärgård. Foto: Calle Pettersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer