Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man hittades död i en utbrunnen bil utanför Pajala. Ett par som är misstänka för brottet avslöjades med avlyssning. Marko Tuhkanen är en av försvarsadvokaterna. Foto: Polisens förundersökning/Filip Hannu/SVT

Död man hittades i utbrunnen bil – Pajalapar avslöjades med avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleddes rättegången i Haparanda om det misstänkta mordet i en by utanför Pajala. 

Det var den 29 juni förra sommaren som en man hittades död i en by utanför Pajala. En man i 60-årsåldern är misstänkt för att genom våld ha orsakat att offret tappade medvetandet. Därefter ska mannen, med hjälp av en kvinna i 50-årsåldern, ha flyttat kroppen till en bil som sedan tändes på.

Mannen är åtalad för mord, mordbrand samt vapenbrott och kvinnan är åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till mordbrand. Under onsdagen ställdes de inför rätta i Haparanda tingsrätt.

”Dräpte honom med händerna”

Paret greps redan samma dag som offret hittades och mannen ska ha erkänt för polis att han dödat offret.

– Jag dräpte honom med händerna, jag ströp honom. Jag blev jävligt rädd, så jag blev tvungen att göra det för att freda mig själv och XX. Det var jävligt obehagligt, sa mannen till polisen.

Avslöjades med avlyssning

Både mannen och kvinnan var häktade fram till den 21 oktober, men släpptes sedan. Utredningen avslutades däremot aldrig och polisen inledde en telefon- och rumsavlyssning i parets bostad.

I avlyssningen hörs mannen bland annat säga:

– Inte är jag så satans gangster, fast jag har strypt/hängt XX. Satan nog kan jag vara och strypa dig också, perkele.

I ett telefonsamtal med en vän berättar mannen dessutom att han dödat en person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Erika Westerstrand om bevisen mot den man som är misstänkt för mord och mordbrand i en by utanför Pajala. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.