Två män omkom i en dödsolycka på SSAB-området i Luleå hösten 2013. Grafik visar hur tjäran rann ur luckan i cisternen in i invallningen där männnen befann sig. Foto: SVT Grafik

Dödsolyckan på SSAB i hovrätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds hovrättsförhandlingen om SSAB:s ansvar gällande olyckan där två arbetare drunknade i tjära hösten 2013. Åklagaren överklagade tingsrättens friande dom från 2015.

I oktober 2013 omkom två män i 60-års åldern i en arbetsplatsolycka inne på koksverket på SSAB-området i Luleå. Det var när männen skulle tömma en cistern med stenkolstjära som olyckan skedde.

LÄS MER: Två omkomna på SSAB – hittades döda i tjära

Dödsolycka Koksverket i Luleå

En mantellucka på en tjärtank lossnade och vatten, tjära och tjärstoft rann ur tanken och överfyllde invallningen som fanns runt tanken. Männen arbetade med att skära upp en öppning i mantelluckan och hann inte sätta sig i säkerhet utan drunknade.

Facket IF Metall som varit mycket kritiska och menar att olyckan hade kunnat förebyggas, hävdade bland annat att cisternen innehöll mycket mer massa än vad som först uppgavs.

LÄS MER: Facket: ”Det var en dödsfälla”

I tingsrättens dom förra sommaren friades både företaget och den chef som åtalats för olyckan. Åklagaren har överklagat tingsrättens dom och nu tas fallet upp för prövning i hovrätten.

Hovrättsförhandlingarna som hålls i Umeå planeras pågå i sju dagar med start i dag tisdag, och avslutas 4 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet