De län som haft flest dödsolyckor i arbetslivet sett till antalet arbetare är Gotland och Norrbotten. Foto: SVT Grafik

Se hela listan: Gotland och Norrbotten toppar statistiken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har 439 kvinnor och män gått till sina jobb utan att komma hem igen. Flest arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har skett på Gotland och i Norrbotten och Jämtland.

SVT har gått igenom Arbetsmiljöverkets statistik över antalet arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2009-2018 i varje län. Statistiken bygger på antalet dödsfall för arbetstagare och egenföretagare och räknas i det län där arbetsstället har sin postadress.

Att statistiken utgår från var arbetsstället har sin postadress betyder att det kan vara fler eller färre länsbor som omkommit på jobbet om arbetsplatsen har sin adress i ett annat län. Exempelvis: en person är skriven i Luleå (Norrbotten) och pendlar till sitt arbete i Skellefteå (Västerbotten). Företaget har i sin tur sin postadress i Falun (Dalarna). Om personen omkommer på jobbet kommer dödsfallet att hamna under Dalarna.

De gick till jobbet och dog

Inga utländska företag

Statistiken visar inte personer som dött på utländska företag trots att det skett i Sverige.

Dödsolyckor per förvärvsarbetande

För att se vilka län som haft flest och minst dödsolyckor har vi jämfört antalet dödsolyckor mot antalet förvärvsarbetande i respektive län. Siffrorna över antalet förvärvsarbetande är från november 2017 och kommer från SCB. För att göra det mer begripligt har vi sedan räknat antalet dödsolyckor per 10 000 förvärvsarbetande.

Exempelvis: 

  • Norrbotten hade 25 arbetsolyckor med dödlig utgång 2009-2018. 
  • Antalet förvärvsarbetande i Norrbotten är 124 265 personer. 
  • Antalet dödsolyckor per 10 000 förvärvsarbetande är då: 124 265/10 000 = 12,4265 25/12,4265 = 2,0118  
  • Norrbotten har alltså haft 2 dödsolyckor per 10 000 förvärvsarbetande 2009-2018.

Utredningar

Flera av dödsolyckorna utreds fortfarande av polis, åklagare och olika myndigheter och utredningarna kan komma att visa att det finns andra orsaker som till exempel sjukdom. Siffrorna över antalet döda kan därför komma att ändras. 

De dödsfall som redovisas under ”okänd” är personer som omkommit men där arbetsställets länsplacering inte kunnat fastställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet