Flaggan vajade på halvstång inne på LKAB:s gruvområde i Svappaavara i Kiruna kommun efter Julia Markströms död. Foto: SVT

Efter dödsolyckan i Svappavaara: Cheferna på LKAB frias från misstankar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal mot de två LKAB-chefer som varit misstänkta för vållande till annans död vid dödsolyckan i Svappavaara 2018 då 21-åriga Julia Markström omkom.

– Jag har inte kunnat styrka att någon av cheferna begått brott, säger kammaråklagare Stig Andersson.

Det är Norr Media som är först med att berätta att LKAB-cheferna frias. Det var i slutet av juli 2018 som industrimekanikern Julia Markström gick längs en så kallad tillträdesväg när en del av gallergolvet plötsligt gav vika. Hon föll fem meter ned på ett rullband och avled sedan av sina svåra skador.

Stig Andersson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu fattat sitt beslut efter att ha utrett dödsolyckan. LKAB får ett strafföreläggande på tre miljoner kronor för ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och oaktsamhet.

–  Jag har tagit till vara all bevisning som finns men jag har som sagt inte kunnat styrka brott, säger Stig Andersson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet