LKAB:s pelletsverk i Svappavaara där dödsolyckan ägde rum den 27 juli 2018. Foto: SVT

LKAB erkänner arbetsmiljöbrott – tre år efter dödsolyckan i Svappavaara

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter dödsolyckan i LKAB:s gruva i Svappavaara, där 21-åriga Julia Markström omkom, erkänner gruvjätten LKAB det misstänkta brottet.

– De medger enkel oaktsamhet men bestrider grov oaktsamhet, säger åklagaren Stig Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmål.

Det var i slutet av juli 2018 som industrimekanikern Julia Markström gick längs en så kallad tillträdesväg när en del av gallergolvet plötsligt gav vika. Hon föll fem meter ned på ett rullband och avled sedan av sina svåra skador.

De gick till jobbet och dog

”De erkänner arbetsmiljöbrottet”

Händelsen rubricerades som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Två personer, samt företaget, står misstänkta. De två personerna förnekar brottet medan LKAB nu uppger att de erkänner enkel oaktsamhet, vilket P4 Sveriges Radio var först att rapportera om.

Stig Andersson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, säger till SVT att han anser att brottet var grovt. LKAB bestrider alltså den punkten, men medger så kallad enkel oaktsamhet.

– De erkänner arbetsmiljöbrottet, säger Stig Andersson, åklagare.

Åtal väcks mest troligt i slutet av juni

LKAB medger även att de kan betala en företagsbot på två miljoner kronor, men bestrider alla belopp utöver det. Stig Andersson har själv föreslagit fyra miljoner kronor.

Om inget oväntat dyker upp räknar åklagaren Stig Andersson att allt kan bli klart innan junimånad är slut. I nuläget finns det flera tänkbara utgångar.

LKAB kan till exempel få ett strafföreläggande och därmed väcks inget åtal mot dem. I fallet med de två misstänkta personerna kan det bli åtal om inte åklagaren väljer att lägga ner fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet