I början av december 2018 körde Kai Heikka av vägen med sin fullastade malmbil. Efter polisens utredningar lades förundersökningen ned då det inte fanns någon misstanke om brott. Foto: SVT

Svarta statistiken: 439 döda i olyckor på jobbet på tio år

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har 439 personer i Sverige gått till sina jobb utan att komma hem igen. Flest arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har skett på Gotland, i Norrbotten och Jämtland – sett till antalet arbetare.

– Varje människa som inte kommer hem från jobbet är en fruktansvärd tragedi och någonting som aldrig borde ske, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.

Förra året var ett ovanligt mörkt år när det kommer till dödsolyckor i arbetslivet. I Sverige dog 50 människor, alltså nästan en person i veckan. Och så många har det inte varit sedan 2011 då 58 personer gick till jobbet utan att komma hem igen, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

I statistiken har vi inte tagit med personer som jobbat för utländska företag.

De län som haft flest dödsolyckor i arbetslivet sett till antalet arbetare är Gotland och Norrbotten. Foto: SVT Grafik

Stor skillnad mellan länen

Sett till antalet förvärvsarbetare har flest dödsolyckor inträffat på Gotland och i Norrbotten och Jämtland. Minst olyckor har skett i Uppsala och Stockholm.

– Norrbotten har en tung industristruktur jämfört med till exempel Stockholm. Länet är även glesbefolkat så vi har mer vägtransporter till tunga industrier och skogsindustrin. Och de allra flesta som omkommer är just chaufförer, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet (LTU).

”Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar”

Fackförbunden Byggnads och IF Metall är eniga om att någonting måste ske för att dödsolyckorna i arbetslivet ska minska.

– Jag vill ha Arbetsmiljöverket mer ute på fältet, jag vill ha bättre utbildade regionala skyddsombud och framför allt måste arbetsgivarna ta sitt ansvar, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå för IF Metall.

Så många gick till jobbet och dog 2009-2018

2018: 50 st

2017: 44 st

2016: 37 st

2015: 34 st

2014: 41 st

2013: 35 st

2012: 45 st

2011: 58 st

2010: 54 st

2009: 41 st

Totalt: 439 st

Fotnot: SVT har gått igenom Arbetsmiljöverkets statistik över antalet arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2009-2018 i varje län. Statistiken bygger på antalet dödsfall för arbetstagare och egenföretagare och räknas i det län där arbetsstället har sin postadress. Statistiken visar inte personer som dött på utländska företag trots att det skett i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.