Trappen där mannen hittades död. Nu döms två män för att ha tagit hans liv. En av de dömda får 16 års fängelse för mord, den andre döms för grov misshandel till psykiatrisk vård. Foto: Polisen/ur förundersökningen

Dömd för Malmbergsmordet – släpps av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten häver häktningsbeslutet för den 32-årige man som tingrätten nyligen dömde till 16 års fängelse för ett mord i Malmberget 2015.

SVT nyheter är först med att förmedla beslutet till 32-åringens advokat Gunnar Falk.

– Mycket glädjande. Min försiktiga slutsats är att det här innebär att hovrätten kommer att ändra tingsrättens dom. Rubriceringen mord är förenat med obligatorisk häktning, säger han.

Han fortsätter:

– I tingsrätten hade åklagarna ett alternativt yrkande på synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Men påföljden skulle i så fall inte ha varit mycket mildare och då skulle han också varit fortsätt häktad.

Åklagare Anna Väppling gör även hon bedömningen att 32-åringen inte kommer att fällas för mord.

– Hovrätten har haft samma material som tingsrätten, men gör uppenbarligen en annan bedömning. Det ska bli mycket intressant att läsa domen när den kommer, säger hon.

Den 32-årige mannen pekades ut av en 31-åring som också var medåtalad för mordet. Den senare dömdes till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel i tingsrätten och har bara överklagat skadeståndet till de anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.