Om domen blir som åklagare Anna Väppling yrkar på så blir det 16 års fängelse för de två män som åtalats för att ha dödat en man i Malmberget år 2015. Foto: Hans Sternlund/SVT

Mordet i Malmberget – dom kommer dröja

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutades den tre dagar långa rättegången mot två män som stått åtalade för att ha slagit ihjäl en 36-årig man i en villa i Malmberget i juli år 2015.

– Jag yrkar i första hand på att båda männen ska dömas för mord och 16 års fängelse. I andra hand, om de döms för grov misshandel och vållande till annans död, bör de dömas till minst tio års fängelse, säger kammaråklagare Anna Väppling.

Båda männens advokater hävdar att de ska frikännas.

36-åring hittad död i Malmberget

Rättspsykiatrisk undersökning

En av de åtalade männen ska genomgå en stor rättspyskiatrisk undersökning som beräknas vara klar 28 juli.

– Det innebär att det kommer dröja innan männen får sina domar, säger Anna Väppling.

Avled i källaren

Männen, som båda är i 30-årsåldern, har enligt åklagaren misshandlat 36-åringen så att han föll ner för en källartrappa där han blev liggande på golvet och utsatt för ytterligare våld. En av männen ska ha slagit 36-åringen med en spade så att han blev medvetslös och senare avled. 

Männen har åtalats för mord, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Den ena mannen förnekar helt att han varit delaktig i 36-åringens död.

Den andra mannen har gett vissa medgivanden. Han medgett att han satt en spade mot halsen på den avlidne mannen men har hävdat att han inte haft något uppsåt utan varit styrd och tvingad av medgärningsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36-åring hittad död i Malmberget

Mer i ämnet