Advokat Gunnar Falk ska nu hjälpa 32-åringen, som frikänns från ett mord i Malmberget, att få skadestånd. Foto: SVT/Arkiv/Hans Sternlund

Efter friandet i Malmbergsmordet – nu kommer skadeståndskravet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen friade Hovrätten den 32-årige man som misstänktes för ett mord i Malmberget 2015. Nu ska mannen tillsammans med sin advokat Gunnar Falk sammanställa kravet på skadestånd.

Det var den 20 januari som 32-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord av Gällivare tingsrätt. Han har hållits frihetsberövad tills Hovrätten för övre Norrland släppte honom den 7 oktober.

Det var ett tydligt tecken på att han skulle frias i domen som meddelades under onsdagen.

36-åring hittad död i Malmberget

Nu får han tillsammans med advokaten Gunnar Falk börja räkna på hur skadeståndkravet ska se ut. Det kommer att handla om ett ansenligt belopp för de knappa åtta månader han har suttit frihetsberövad.

Kontakt med klienten

– Vi ska till att börja med avvakta tills domen vinner laga kraft. Men jag ska under dagen börja undersöka hur jag ska kunna få kontakt med min klient som befinner sig i Polen, säger Gunnar Falk.

32-åringen sitter fängslad i Polen, misstänkt för brott i hemlandet. Det är omständigheter som enligt Gunnar Falk inte kommer att påverka skadeståndskravet på svenska staten.

Vad kommer det då handla om för belopp?

Enligt Gunnar Falk finns det praxis och fastställda belopp bara för lidandet i samband med frihetsberövande och det är 30 000 kronor för de två första månaderna, därefter 20 000 per månad. Sedan faller beloppet ytterligare efter ett antal månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36-åring hittad död i Malmberget

Mer i ämnet