En 55-årig man som dömts till nio års fängelse för ett våldsdåd får sänkt straff. Foto: TT

Dömd för mordförsök vill bli friad

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig man dömdes till fängelse för att ha försökt döda sin tidigare hustru samt grovt misshandlat hennes nya partner.

Mannen har nu överklagat domen till HD – och han vill bli helt friad.

Det var i slutet av september förra året i Harads som mannen smög in i ett sovrum där hans tidigare hustru och hennes nya partner låg och sov. Mannen angrep kvinnan med en yxa – men hennes partner gick emellan vilket resulterade i att han fick flera hugg och sticksår på kroppen.

Kvinnan och den 55-åriga mannens gemensamma dotter vittnade även till händelsen.

Dömdes till fängelse

Mannen dömdes av tingsrätten till nio års fängelse för försök till mord, grov misshandel och olaga hot. När fallet togs upp i hovrätten sänktes straffet till åtta års fängelse med hänvisning till att de drabbade inte fick några allvarliga skador.

Mannen ska även efter avtjänat fängelsestraff utvisas ur landet.

Överklagar domen

55-åringen – som hela tiden förnekat brott – överklagar nu domen till Högsta domstolen. Mannen yrkar på att bli helt friad. Mannens advokat anser att HD ska bevilja prövningstillstånd eftersom det finns två frågor av intresse för vidare framtida rättstillämpning.

Den första punkten är att det inte är utrett vilket våld som användes och att det saknas teknisk utredning om hur händelsen ska ha skett.

Andra punketen är vilket uppsåt som kan tillskrivas en person när det inte skett några skador och att det inte med säkerhet kan antas att det våld som hotas är dödligt. ”Att hugga någon med yxa kan inte anses som livsfarligt. Det är tämligen få fall av dödlig utgång i mål där yx-våld förekommer”, skriver advokaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.