Dömd för styckdråp genomgår könskorrigering – kan flyttas till kvinnoanstalt

Publicerad

Den man som dömdes för dråp på en ung kvinna i Boden är på väg att slutföra en könskorrigering. Hennes önskan nu är att få flytta från ett fängelse för män till en kvinnoanstalt.

2014 dömde Luleå tingsrätt mannen till 14 års fängelse för mord. Hovrätten i övre Norrland ändrar dock domen till dråp och sänkte straffet till 10 års fängelse.

Enligt domen dödade mannen kvinnan genom att flera gånger sticka eller hugga henne med ett knivliknande föremål i hjärttrakten. Efteråt avlägsnade han hennes ben och händer och placerade det mesta av kvarlevorna på två olika platser i ett skogsparti.

Genomgår behandling

Nu har Expressen tagit del av material från TV3 dokumentär, som är en serie dokumentärer om olika mord i Sverige. Där framgår det att den dömda håller på med en pågående könskorrigering och har bytt namn. Enligt Expressen har hon fått permissioner för att besöka ett center som utför utredning och hormonbehandling i samband med könskorrigering.

– Jag har hormonplåster för östrogenhormoner och så tar jag testosteronblockerare för testosteronet, i och med att jag går igenom en könskorrigeringsprocess, säger hon till TV3 Dokumentär.

Flytta till kvinnofängelse

Det har förts diskussioner om en framtida flytt från Norrtäljeanstalten till i första hand Hinseberg, som är en anstalt för kvinnor.

–  Det stämmer. Hon löper ju hela linan ut och när hon blir registrerad som kvinna bör det inte finnas några hinder att flytta henne till en kvinnoanstalt, säger advokat Jan Kyrö, som är hennes juridiska ombud.

Ovanligt fall

Finns det något liknande fall sedan tidigare?

– Inte som jag känner till. Det är nog unikt, säger Jan Kyrö.

Stämmer uppgifterna att din klient kan bli villkorligt frigiven den 24 januari 2020?

– Jag har inget exakt datum men med tanke på strafftiden är det rimligt att hon blir frigiven ungefär vid den tidpunkten. Vad jag vet har hon skött sig prickfritt i fängelset och det brukar vara grunden för att bli villkorligt frigiven, säger Jan Kyrö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer