Arkivbild från rättegången i Luleå tingsrätt. Foto: SVT

Dråpdömd begär resning

Uppdaterad
Publicerad

Det rättsliga efterspelet kring det uppmärksammade dråpet i Boden fortsätter. Den man som fälldes har ansökt om resning hos Högsta domstolen, skriver Norrbottens-Kuriren.

Resningsansökan ska ha kommit till Högsta domstolen i onsdags och enligt tidningen yrkar mannen, via sin advokat, även om inhibition av påföljden. Alltså att fängelsestraffet skjuts upp i väntan på en eventuellt ny rättegång.

– Jag har ingen uppfattning om resningsansökan eftersom jag inte har sett den, säger Ulrika Schönbeck som var en av åklagarna som ledde polisutredningen.

Styckmordet i Boden

– Högsta domstolen kräver någon sorts nya omständigheter för att ta upp målet. I vanliga fall ska domar som vunnit laga kraft gälla – det ska handla om extraordinära uppgifter om domar rivs upp, säger Ulrika Schönbeck.

Hittades styckad i ödehus

Det var i maj 2013 som en 20-årig kvinna i Boden anmäldes försvunnen. I ett låst hus som tidigare tillhört militären, hittade gruppen Missing People kroppsdelar. Polisen kunde sedan konstatera att kroppsdelarna tillhörde den 20-åriga kvinnan. Några veckor senare greps en man misstänkt för mordet.

Mannen dömdes till 14 års fängelse för mord i Luleå tingsrätt men domen överklagades till hovrätten som ändrade domen till dråp och sänkte straffet till 10 års fängelse. 

Resning

En ansökan om resning är en begäran om att ett avgörande som inte längre kan överklagas ska ändras och att målet ska prövas på nytt. En sådan ny prövning sker då oftast i den domstol vars beslut eller dom har rests.

Endast en ytterst liten andel av alla ansökningar om resning som kommer in till Högsta domstolen beviljas.

Källa: Högsta domstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Boden

Mer i ämnet