Nej till resning i Bodenfallet

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren säger nej till resning i Bodenfallet. Det skriver åklagaren Ewa Nyhult i ett yttrande till Högsta domstolen.

Mannen som dömdes för dråpet på en 20-årig kvinna i Boden 2013 skickade via sin advokat Jan Kyrö in en resningsansökan till högsta domstolen tidigare i år. Därifrån har man begärt ett yttrande från Riksåklagaren, och det skickades in till HD under torsdagen.

”Enligt min mening är det inte visat någon omständighet som bör föranleda resning. Jag motsätter mig därför att hans ansökning beviljas.” skriver åklagaren Ewa Nyhult som haft hand om ärendet.

Styckmordet i Boden

– Vi har gått igenom ansökan, och jag har inte funnit någonting som ger skäl till att vi skulle tillstyrka en resning, säger Ewa Nyhult när vi når henne.

Hon vill inte uttala sig om hur sannolikt det nu är att HD tar upp ansökan.

– Nu får HD ta ställning till det där och så kommer det ju skickas till advokaten och [den dråpdömda mannen]. Advokaten får diskutera med sin klient hur de ställer sig till det, de kanske kommer med propåer eller synpunkter. Sedan får vi kanske tillfälle att yttra oss igen, det vet man aldrig, och sedan beslutar Högsta domstolen vad de tycker. Så det är en viss procedur.

SVT Nyheter Norrbotten söker advokat Jan Kyrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Boden

Mer i ämnet