Foto: SVT.

”Drick inte vattnet!”

Uppdaterad
Publicerad

32 av 33 brunnar på Lulnäsudden var mer eller mindre förorenade av miljögiftet pfas. Nu uppmanar försvaret byborna att inte dricka vattnet.

Pfas användes tidigare i samband med verksamheten vid F21:s gamla brandövningsfält och under årens lopp har kemikalier runnit ut i grundvattnet och påverkat nästan alla brunnar i byn.

Enligt de prover som gjorts har var tredje brunn så höga värden att Livsmedelsverket avråder stugägarna från att dricka det.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

”Drick inte vattnet!”

Men eftersom alla brunnar är påverkade så rekommenderas alla som bor där bör låta bli att dricka vatten från brunnarna.

– Tyvärr var det som vi befarade. Nu måste vi starta fas 2 och fortsätta att analysera fler brunnar och grundvattenrör så att vi ser var det här slutar, säger Folke Borgh, jurist vid försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Han menar att det som hänt är både dyrt och personalkrävande för försvarsmakten.

– Det här är någonting som vi helst hade velat slippa, men vi måste ta hand om detta arv från en annan tid då kunskapen om pfas inte var lika stor som nu, säger han.

Blodprov ska tas

Sigfrid och Anita Nilsson är två av de stugägare som påverkas av pfas-larmet.

– Vi vill inte ha det så här och vi, våra barn och barnbarn har druckit detta vatten under många år och vi vet inte hur det påverkar oss, säger Anita Nilsson.

– Försvaret måste lösa problemen så snabbt som möjligt. Jag vill att det ska vara som det var förut när vi hade eget vatten, säger Selfrid Nilsson.

Nu ska blodprov tas på 20 personer i byn för att kartlägga hur höga doser av pfas det handlar om.

– Vi har anmält oss frivilligt till det, säger Anita Nilsson.

Ingen akut risk

Försvarets kortsiktiga lösning för vintern blir en uppvärmd container där vatten kan hämtas. På sikt handlar det däremot om att öppna en ny vattentäkt eller att koppla in kommunalt vatten.

– Vi för en dialog både med stugägarna på Lulnäsudden och med Luleå kommun, säger Folke Borgh.

Kristina Jakobsson, läkare och professor i miljömedicin, uppmanar byborna att inte vara oroliga.

– Pfas ger inte någon akut påverkan. Det är inte sannolikt att någon enskild kommer att bli sjuk av vattnet. Det kan vara så att långvarig konsumtion skulle kunna ge en liten påverkan på hormoner, blodfetter och barns födelsevikt, men det är förändringar inom ramen för normal variation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Mer i ämnet