Lulnäsborna slipper sitt otjänliga vatten

Uppdaterad
Publicerad

De boende på Lulnäsudden ska få friskt kommunalt vatten.

Beslutet togs i dag vid när stadsbyggnadsnämnden hade nämndsammanträde. Både Försvarsmakten och stadsbyggnadsförvaltningen påtalade på sammanträdet att de boende måste förses med frisk vatten.

– Vi har som ett undantag i en nödsituation beslutat oss för att upprätta en förbindelsepunkt från vårt kommunala vattennät till de boende på Lulnäsudden, säger Lenita Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Vattentankar

Det var hösten 2015 som det blev känt att grundvattnet i området är otjänligt på grund av för höga halter av det hälsofarliga ämnet PFAS – perfluorerade ämnen. Lulnäsborna har sedan dess fått hämta sitt vatten via vattentankar.

Enligt Luleå kommun har man inget formellt ansvar för att Lulnäsborna får friskt vatten, då området inte är anslutet till vattenledningsnätet. Men nu ska man alltså skapa en anslutningspunkt till det kommunala nätet. Sedan ska en ny vattenledning dras fram till de boende.

– Undantaget i vårt yttrande grundar sig i att det i det här fallet föreligger stor risk för människors hälsa och i det här läget finns ingen annan lösning, säger Hendrik Visser, avdelningschef på VA avdelningen vid Stadsbyggnadsförvaltningen i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Mer i ämnet