Helgens polisinsats resulterade i att fyra svarttaxiförare åkte fast, en av dem var även drogpåverkad Foto: SVT

Drogpåverkad svarttaxiförare stoppades av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala taximarknaden växer runt om i hela landet – och även i Luleå. Polisen varnar nu allmänheten om riskerna som de utsätter sig för när de åker med en svarttaxiförare.

Svarttaxiverksamheter har funnits sedan en lång tid tillbaka och på senare år har den tagit nya former. Allt fler söker eller erbjuder skjuts på sociala medier – men betalningen sker i det dolda.

– Det vi har kunnat se nu är att det har ökat. Och nu när vi har varit och kollat lite närmare och gjort riktade insatser mot det här så kan vi konstatera att det är vanligare än vad vi trodde egentligen, säger Niklas Ekbom, gruppchef trafikpolisen i Norrbotten.

Stoppat fyra förare

Polisen försöker nu få stopp på svarttaxiverksamheten och gjorde under helgen en insats för att stoppa illegala taxiförare i Luleå. Flera förare har konfronterats och fyra förare har rapporterats in för otillåten taxiverksamhet – och en av dem misstänks även för att ha varit drogpåverad.

– Vi ser allvarligt på det. Dels att man är påverkad och är ute och kör, men sedan att den här typen av verksamhet medför risker. Framförallt för kunderna, de vet inte vilka förare som de åker med. De kan vara påverkade, vilket vi sett exempel på nu, det är inte säkert att föraren har körkort och bilarnas skick har det varit kraftiga variationer på. Man ska ha klart för sig att man utsätter sig för en risk när man väljer att åka en sådan här transport.

Böter som påföljd

Påföljden för den som döms för otillåten taxitrafik är böter. Och de personer som åker med illegala taxiförare gör sig inte skyldig till något brott – men polisen trycker på att det inte är acceptalbet och att en istället ska åka med en yrkeschaufför.

– Då vet man förhoppningsvis att man åker i en schysst bil, du åker med en utbildad yrkeschaufför och det är så vi har tänkt att det ska fungera i vårt samhälle. Att vi har yrkeskårer som ska få verka och göra det med så goda förutsättningar som möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.