Polisen utreder misstänkta olagliga drönarflygningar över flygplatserna i Luleå och Kiruna. Arkivbilder. Foto: SVT, Henrik Holmberg/TT

Drönarobservationer över flygplatser i Norrbotten utreds av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta olagliga drönarflygningar över flygplatserna i Luleå och Kiruna utreds av polisen. Brottsrubriceringen är i nuläget brott mot luftfartslagen.

Aftonbladet var först med att rapportera om observationerna som ska ha gjorts över Kiruna flygplats den 13 januari och över Luleå flygplats den 14 januari.

Brottsrubriceringen är brott mot luftfartslagen.

– Om drönarna haft utrustning som kan avbilda något kan det även röra sig om brott mot skyddslagen, men det får utredningen visa, säger Urban Isberg, kommunikatör vid Polisen.

Ingen misstänkt

Fredagen den 14 januari observerades även drönare över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn. I nuläget ser polisen inget samband mellan observationerna där och de i Norrbotten.

– Några sådana uppgifter har vi inte dagsläget.

Det finns inte heller några uppgifter om vilken typ av drönare det är som observerats över flygplatserna. Det finns inte heller någon misstänkt i ärendet.

”Säpo är inte inblandade”

Under måndagen meddelade Säkerhetspolisen att de tagit över förundersökningen om drönarflygningarna över kärnkraftverken, men i nuläget utreds observationerna i Norrbotten lokalt.

– Säpo är inte inblandade, säger Urban Isberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.