Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor drönare flög över Forsmark – polisen utreder brott Foto: TT

Drönarflygningar över kärnkraftverk utreds som särskild händelse

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen kring förra veckans drönarflygningar över svenska kärnkraftverk, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det var under slutet av förra veckan som drönare siktades vid flera svenska kärnkraftverk.

Polisen bekräftar att drönare observerats över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn på fredagen.

Utredningarna hanterades regionalt, men samordnas av polisens nationella operativa avdelning, Noa. På måndagen meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att man tar över förundersökningen.

Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Säpo bekräftar i pressmeddelandet även att drönare siktats vid kärnkraftverket Ringhals, vilket polisen tidigare inte kunde bekräfta.

”Generellt har säkerhetshoten mot Sverige ökat med ett breddat och fördjupat underrättelsehot och en mer komplex hotbild. Säkerhetspolisen gör däremot ingen annan bedömning än Försvarsmakten när det gäller det militära hotet”, skriver Säpo i pressmeddelandet.

Upptäcktes av vakt

Drönaren vid Forsmark siktades av en vakt när den flög över ett skyddsområde vid kärnkraftverket vid 20.20-tiden på fredagskvällen.

Drönaren har beskrivits som så pass stor att den kunde stå emot den kraftiga vinden som då blåste i området. Den ska ha rört sig runt anläggningen en stund för att därefter flyga ut mot Gräsö.

Polisen använde sig bland annat av helikopter för att försöka få tag i inkräktaren, men lyckades inte.

– Första iakttagelse från patrull gjordes vid klockan 20.51 och vi tappade kontakten med drönaren klockan 22.10, säger Petra Blomqvist,presstalesperson på polisens region Mitt, till SVT Uppsala.

Utreder samband

Vid samma tidpunkt siktades också objekt i luften närheten av kärnkraftverken i Oskarshamn.

Enligt polisen i region Syd är det oklart om föremålet flög över skyddsobjektet eller i närheten.  

– Det är ytterst allvarliga händelser. Vi utreder ett eventuellt samband, genom nationell samordning, mellan händelserna, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist.

Föremål över fler kärnkraftverk 

Även Ringhals och Barsebäck larmade om objekt i luften på fredagskvällen.

På lördagsmorgonen skrev polisen på sin hemsida att ny information gjorde gällande att det inte rörde sig om att drönare setts. Dementierna togs dock bort senare samma dag, och ersattes med ett förtydligande om att indikationerna på eventuella drönare inte är bekräftade uppgifter.

Polisen i Norrbotten har samtidigt sjösatt en utredning om misstänkta drönare i luften vid Kirunas och Luleås flygplatser i torsdags och fredags. Flygningarna utreds dock lokalt för brott mot luftfartslagen.

– Säpo är inte inblandade, säger Urban Isberg, polisens presskommunikatör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.