Region Norrbotten har dubblerat sina kostnader för inhyrd vårdpersonal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dubblerade hyrkostnader för personal i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har kostnaderna för hyrpersonal nästan dubblerats i Region Norrbotten. Det är den största ökningen bland alla Sveriges regioner.

Det är årets första halvår som nu jämförs med samma period under 2022.

– Våren 2022 hade vi ett mycket besvärligt läge i regionen med akut personalbrist, höga sjukskrivningstal och akuta rekryteringssvårigheter, säger Ulf Bergman, tillförordnad regiondirektör.

För att kunna öppna vårdplatser och erbjuda fler läkartider på hälsocentralerna tog regionen in fler inhyrda.

Slår fel sommartid

I ett pressmeddelande skriver nu Region Norrbotten att de drar i bromsen. Kostnaderna för inhyrda personal har fortsatt öka och för Norrbottens del utgör de nu 17, 6 procent av de totala personalkostnaderna.

– Att vi lägger nästan en femtedel av personalkostnaderna på inhyrda skapar en obalans i hela systemet. Köper vi in för mycket under hela året, så finns det inget intresse för inhyrda att arbeta sommartid. Då blir det i stället våra egna medarbetare som får ta de passen, säger Ulf Bergman.

Nytt mål

En gemensam upphandling av inhyrd personal görs nu gemensamt av landets regioner.

– I väntan på avtalet har vi satt som mål att för varje månad som går så måste våra kostnader för inhyrda vara lägre än månaden innan, säger Ulf Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.