Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tobias Larsson, marknads- och utvecklingschef på Dundret, berätta om den jättesatsning som planeras för anläggningen. Foto: Teugvo Palomäki/SVT

Dundrets jättesatsning – vill bli Norrbottens Åre

Uppdaterad
Publicerad

Dundret i Gällivare presenterade nyligen sin stora vision för fjällanläggningen. Går allt enligt plan så ska ska det bli en fjällby med året runt-destination stor nog att ta emot 5 000 gäster innan år 2032.

Storsatsningen är tänkt att inte bara lyfta anläggningen utan hela samhället och knyta i hop Repisvaara med Dundret.

Ska Dundret bli Norrbottens Levi eller Åre?

– Svaret är ja, det är en bra sammanfattning. Vi har möjligheter  till bra skidåkning och bra infrastruktur för den som ska ta sig hit, Tobias Larsson marknads- och utvecklingschef på Dundret.

Gör som i södra fjällen

Första steget är nu att detaljplanera marken och sedan sälja den till externa investerare. Visionen är att de 5 000 bäddarna fördelas över ett hotell med spa och ett antal bostadshus som tillsammans utgör en klassisk fjällby med tät bebyggelse, butiker, restauranger, och ett torg som samlar området. Investeringsplanen är 2-3 miljarder kronor.

– Konceptet är att exploatören bygger och säljer stugor och lägenheter och de kan i sin tur hyra ut via Dundret fjällanläggning när de själva inte nyttjar boendet. Det är så många anläggningar i de södra fjällen fungerar, säger Tobias Larsson.

I klippet berättar utvecklingschefen på Dundret mer om planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.